Stad van de toekomst

Museum voor cultuur en wetenschap Museon benaderde ons om een grootschalige zomer­tentoonstelling over de stad van de toekomst te cureren. Niet voor professionals, maar inspirerend en begrijpelijk voor gezinnen met kinderen.

Samen met Museon-curator Gert-Jan van Rijn bedachten we een tentoonstellingsconcept over de stad van de toekomst waarin we eens niet uitgingen van grootse utopische en dystopische scenario’s. In plaats kozen we ervoor om trends en ontwikkelingen die nu al zichtbaar zijn te presenteren, bezoekers ermee te laten spelen. Op deze manier ontstond een interactieve tentoonstelling waarin bezoekers, jong en oud, zelf oplossingen bedenken voor de grote uitdagingen van onze tijd en meebouwen aan de stad van hun dromen.

#stadvandetoekomst #stadvandetoekomst

Een nieuwe werkvorm voor het Museon

Met #stadvandetoekomst introduceerden we een nieuwe manier van werken bij het Museon. De tentoonstelling kwam tot stand aan hand van zes workshops rondom de thema’s economie, groen, rechtstaat, wonen, mobiliteit en sport, die door heel Den Haag, zoals in een skybox in het Kyocera-stadion, plaatsvonden en door Golfstromen werden georganiseerd en begeleid. Het was de eerste keer dat het Museon een tentoonstelling samen met zijn bezoekers maakte en daarmee buiten de muren van het museum trad.

#stadvandetoekomst #stadvandetoekomst

De bezoekers bouwen zelf mee

Voor het ontwerp van de tentoonstelling werkten we nauw samen met het gerenommeerde ontwerpbureau Concern. Opgetrokken uit bouwhekken, steigers en blauw ontwerpersfoam waanden bezoekers van de tentoonstelling zich in een stad in transformatie. In de tentoonstelling, die bestond uit vier kwadranten (leren, ervaren, beleven en bouwen), aanschouwden bezoekers met eigen ogen hoe ze zelf vis en sla kunnen kweken met aquaponics, konden ze voorwerpen printen met een 3D-printer en in een theater plaatsnemen om nieuwe stedelijk ideeën aan zich voorbij te laten trekken. Voor kinderen werden ontwerpworkshops georganiseerd waarin ze met foamcutters het ontwerp van hun droomhuis maakten en die aan uit foam opgetrokken stad konden toevoegen. Hiermee veranderde de expositie telkens en bouwden de bezoekers voortdurend zelf mee.

#stadvandetoekomst

30.000 bezoekers

#stadvandetoekomst trok met 30.000 bezoekers boven verwachting veel publiek voor een zomertentoonstelling. Bezoekers beoordeelden de tentoonstelling met een 8 gemiddeld. #stadvandetoekomst is een blauwdruk geworden voor een vernieuwd beleid in het Museon waarin meer met de stad en buiten de muren van het museum wordt gewerkt.

Opdrachtgever

Meer weten?

Joop de Boer
joop@golfstromen.nl
+31616504091